6 жертви в 2076 пожара
6 жертви в 2076 пожара / Дарик Бургас
6 жертви в 2076 пожара
44739
6 жертви в 2076 пожара
  • 6 жертви в 2076 пожара

Шест души са загинали в общо 2076 пожара от началото на годината до този момент, съобщи днес Васил Василев, началник на областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”. Общият брой на произшествията е 3768. От 12 септември обажданията за пожар на телефони 150, 160 и 166 от пренасочват директно на 112 и така стигат по-бързо до пожарникарите. Трите номера, обаче, все още продължават да работят.

Координацията, обаче,, все още е недостатъчна, коментира комисар Василев. Несъответствието е в това, че операторите все още не са обучени да изискват точната информация, нужна на огнеборците, преди да тръгнат в акция. Обединението на „Гражданска защита” и „Пожарна безопасност” той коментира като „отличен ход”. Съвместната им дейност ще се подобри, когато оповестителните и информационните им центрове се обединят.

Техниката на пожарната продължава да бъде в окаяно състояние, за нейните нужди, в Бургаска област са закупени 9 автомобила с пари от общините. След заповедта на Министъра на вътрешните работи за спиране на спонсорството, това е единственият начин за набавяне на ново оборудване. Предстои на бъде купена кола втора употреба, на мястото на тази, която пропадна от моста при гасенето на пожара до вилната зона край село Изворище.

Огнеборците от Бургаска област, които днес имат професионален празник, продължават да помагат четири пъти в годината на деца на свои колеги, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Чуйте повече от комисар Васил Василев в звуковия файл