23 училища с презентации в Панорама на средното образование
23 училища с презентации в Панорама на средното образование / netinfo

Бургаският свободен университет отвори врати за 23 бургаски училища, участващи в "Панорама на средното образование". Изложението цели да представи в детайли най-доброто от всяко едно учебно заведение в региона, възможностите за развитие, които предлага, материалната база и дасе запознаят с държавния план-прием за Бургаска област.
2 106 деца се готвят за прием след завършване на седми клас, а след 8-ми те са 1 550. За да имат по-добра възможност за избор, зад всеки един от щандовете застават не само ръководителите, но и успешно развиващи се възпитаници на съответните средни училища.

7 са общообразователните училища, шест са профилираните гимназии, а 10 професионалните, които участват в изложението със своя собствена презентация.Панорамата ще бъде отворена за посетители всеки ден до 19.00 часа от 14 до 17 май.

Според заместник-кмета по образование и култура в община Бургас - Йорданка Ананиева, подобна презентация дава не само информация за родителите, но и шанс на учениците сами да направят своя избор. "Мисля, че най-хубавато, е че по този начин вече има реална конкурентна среда и пълен достъп до информация на всички. Би било добре и представители на основните училища също да бъдат тук за да могат да съдействат на своите възпитаници при избора", сподели Ананиева.

Началникът на РИ към МОН инж. Виолета Илиева съобщи, че за поредна година най-търсени за завършващите 7-ми клас си остават езиковите гимназии, а след тях се нареждат професионалните. "Сега акцентираме и върху възможността децата от отдалечените общини да останат да учат в по места, за да не пътуват до Бургас ежедневно. Това става чрез разкриването на специалности в средните училища. Например в Созопол преобразуването на основното училище в средно с възможност за професионално обучение по туризъм, показа много добри резултати", каза още инж. Илиева. Тя се надява със съдействието на кметовете, общинските съветници и местните ръководства на училища този метод да бъде приложен в още четири общини.