/ Веселин Максимов
Живка Гроздева за цената на черешите
93512
Живка Гроздева за цената на черешите
  • Живка Гроздева за цената на черешите
Първите череши родно производство, които ще излязат на пазара след около десетина дни, ще струват от 15 до 20 лева на килограм. Това прогнозира в интервю за Дарик Югоизток членът на Управителния съвет на Асоциацията на овощарите у нас Живка Гроздева. Логично е с навлизането в техния сезон и увеличаването на добивите и консумацията, тази цена да падне, но ще бъде по-висока от миналогодишната.

Тя аргументира своите виждания с тежката зима, донесла изключително ниски температури и последвалите ги минусови стойности на термометъра през пролетта, по време на които поне 50% от черешовите насаждения в цяла България измръзнаха (за района на Кюстендил 80%). Към това добави традиционната опасност от градушки през май, тъй като далеч не всички насаждения са до защитни площадки от бедствията.

Гроздева коментира, че не е виждала снимката, обиколила интернет, на която щайга череши струва 49.99 лева за килограм и обясни, че най-големите цифри, с които се е сблъсквала в магазините в Бургас до момента е била 30 лева.

Чуйте в звуковия файл интервюто с Живка Гроздева