100 000 000 лева очакват Бургас
100 000 000 лева очакват Бургас / Веселин Максимов

100 000 000 лева ще получи Бургас по програма „Градска среда” през новия програмен период 2014-2020 година, обяви в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя е обсъдила с ръководството на общинска администрация десетте проекта, които се изпълняват в момента. Те ще бъдат приключени в срок, до края на тази година и няма притеснения за това, увери министърът.

През пролетта ще бъде направена рекапитулация и при спестени пари, ще ще бъдат пренасочени в други проекти по различните европейски програми. Като най-важни за района Павлова определи пътните отсечки Бургас-Сарафово, Поморие-Слънчев бряг и Бургас-Слънчев бряг. „Бургас-Сарафово” ще бъде частично ремонтиран, за да поеме движението  през идващия летен сезон, тъй като само за това ще стигнат средствата.

Осемкилометровата отсечка от обходния път на Поморие до Ахелой също се нуждае от освежаване. За цялостния проект „Бургас-Слънчев бряг” министърът обяви, че от 2012 година няма извършени никакви дейности. Нужно е назначаване на Оценка за въздействието върху околната среда, той като определени зони попадат в „Натура 2000” и последващо отделяне на солидна сума за отчуждаването на бъдещите участъци.

През тази година със сигурност няма да бъдат започнати строителни дейности, той като е невъзможно да бъдат прескочени процедурите по ОВОС и отчуждаване. Целият размер на инвестицията е 87 000 000 лева.