/ Община Разлог
В деня на магията на уханните билки- Еньовден, започна осмото издание на театралния фестивал „Звездите на театъра“ в Разлог.

Звездите на театъра стъпиха на сцената в Разлог
Снимка: Община Разлог

По традиция всяка година на този ден стартира едно от най-значимите културни събития в страната ни, а обаянието от празника на билките се въплъщава интуитивно в театъра и празниците, посветени на него.

Звездите на театъра стъпиха на сцената в Разлог
Снимка: Община Разлог

Театралният форум бе открит от кмета на Община Разлог инж. Красимир Герчев, който поздрави жителите и гостите на град Разлог. Поздрави отправиха и актрисата Нона Йотова, както и драматургът Розалия Радичкова. Първата постановка, на която се наслади публиката в препълнената зала на читалището, бе криминалната комедия „Редки тъпанари“ на русенския драматичен театър. Следващите представления са:
 
25 юни

Продуцентска компания “Ажур Пико”
" Тя, той и още двама трима" - комедия
от Ж. Полжгай
Режисьор: Богдан Петканин


С участието на: Аня Пенчева, Тончо Токмакчиев, Александър Кадиев, Ненчо Илчев, Кирил Ефремов, Тихомир Благоев Пиесите на унгарския драматург Жолт Пожгаи са едни от най-поставяните в целия свят. Неговите невероятни комедии го превръщат в един от най-добрите съвременни комедиографи. „Тя, той и още двама трима…” е своеобразен наръчник, за това как една жена трябва да воюва за своето щастие.

„Смъртоносният секстет” Аня Пенчева, Тончо Токмакчиев, Александър Кадиев, Кирил Ефремов, Ненчо Илчев и Тихомир Благоев ще ви разкажат живота такъв какъвто мислим, че не е. Шест театрални миниатюри. Шестима мъже. Шест първи срещи. Шест смъртни случая. Шест експлозии от смях и абсурд…и една невероятно отчаяна жена.

26 юни

Продуцентска компания “Ажур Пико”
„Черното пиле”
по Н. Хайтов
Моноспектакъл на Мариус Куркински

Черното пиле“ обединява три великолепни разказа на Хайтов - „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и едноименния „Черното пиле“. Изключително въздействащ и близък до сърцето, спектакълът е изпипан до последния детайл. Невероятният актьор продължава да изследва психологията на българина - с неговата виталност и желание да вниква в нещата, да се развива, да се преборва.

Усещат се и огромното уважение на Мариус Куркински към автора, и силната му любов и симпатия към пъстрата душевност на българина. Представлението се радва на нестихващ интерес и се играе пред препълнени салони както в България, така и в чужбина.

27 юни

Сатиричен театър “Алеко Константинов”
ДТ “ К. Величков” - Пазарджик
“Прощална вечеря” - комедия
от Александър дьо Ла Пателиер и МатийоДелапорт
Постановка Здравко Митков
Участват – Михаил Билалов, Николай Урумов, Ани Вълчанова


Пиесата има номинация за най-добра комедия на най-престижните френски театрални награди "Молиер". „Прощална вечеря” е прекрасна комедия, която не просто разсмива, но и над която зрителят ще може да разсъждава дълго, дълго след това.

Пиеса за старите приятелства, които неусетно са помръкнали във въртележката от ежедневни работно-семейни-обществени задължения, от липсата на време да се погледнем, да се почувстваме внимателно един друг, от рутината, превръщаща приятелските срещи в повърхностно общуване. „Прощална вечеря“ помага на човека да си върне усещането за непосредственост, празничност, способността да обича, подкрепя и прощава.

Сюжетът на комедията разказва за семейната двойка Пиер и Клотилд, които опиянени от идеята да разчистят дневния си ред, решават да организират прощална вечеря. Това е най-добрата форма на „развод с приятели - призраци”.

28 юни

Народен театър “ Иван Вазов”
“Когато гръм удари” от П. К. Яворов
Режисьор - Бина Харалампиева


Участват: Иван Юруков, Теодора Духовникова, Дарин Ангелов, Радина Боршош, Атанас Петков, Богдан Бухалов, Неделин Найденов Шедьовърът на Яворов, пиеса вплела в себе си трагичната му любов. Пиеса тайна, към която винаги ще се връщаме. Бляскав спектакъл с изключителни актьорски постижения.