/ ThinkStock/Getty Images
При специализирана акция на отдела по киберпрестъпност на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) са задържани двама мъже от Гоце Делчев, заподозрени за онлайн сексуална експлоатация на деца, съобщиха от МВР.

Задържаха педофил, изнудвал момичета във Facebook

От събраните до момента доказателства се разбира, че единият от задържаните - 31-годишен мъж, е използвал под фалшива самоличност социалната мрежа "Фейсбук" за осъществяване на контакти с малолетни и непълнолетни момчета. Той ги е склонявал да участват в порнографски клипове, както и да обменят материали с подобно съдържание. Той е обменял материали с порнографско съдържание с други хора.

На адреса му са открити 2000 видеофайла и снимки, съдържащи изключително брутални сцени на сексуално насилие на деца на възраст до 12 години, се уточнява в съобщението.

Внимание родители: Педофили дебнат в сайтове за детски игри

В хода на операцията е установено още, че другият задържан - 47-годишен мъж, използвайки анонимността на интернет сайта www.omegle.com, е осъществявал целенасочени контакти с момичета, като се представял за техен връстник.

След това той успявал да продължи комуникацията чрез приложението „вайбър“ и ги склонявал в реално време да го наблюдават пред камера, докато осъществява извратените си желания, посочват още от полицията.

Опасностите, които дебнат децата ни в мрежата

Акцията е реализирана под наблюдението на Районната прокуратура в Гоце Делчев. Проведената операция е част от приоритетите на сектор "Киберпрестъпност" в отговор на изключително опасните криминални посегателства на деца, се посочва в съобщение на пресцентъра на МВР.