/ Община Сандански
За два дни всички местни и гости на Мелник се докоснаха до магията на традиционното творчество с организираната Алея на занаятите, където бяха представени позабравени техники за изработване на мелнишка керамика, дърворезба, стъклопис, иконопис и други. 

Снимка: Община Сандански

Нов живот на забравени български обичаи открехнаха формациите за автентичен фолклор, които в традиционни български носии приготвяха вкусни баници и печива, които по-късно бяха представени в кулинарна изложба „От златните ръце на баба“. Всеки посетител можеше да опита от засуканите баници, като най-вкусните бяха наградени.

Снимка: Община Сандански

Всички, съпреживели духа на възрожденската култура, се насладиха и на възстановка и представяне на обичая „Еньовден“, където бе изпълнен традиционен ритуал за здраве и берекет. Малко по-късно на мегдана в Мелник бяха наградени финалистите от провелия се в град Сандански фестивал „Хоро край Пирина“.

Снимка: Община Сандански

И както традицията повелява, празникът бе закрит с много музика и дълги хора, под съпровода на изпълненията на Володя Стоянов.

Мелнишки дни на възрожденската култура се организира от Община Сандански, Исторически музей-Мелник и Народно читалище „Емануил Васкидович - 1885“-Мелник по повод „Денят на занаята“.