Върнаха делото „Чората” за ново разглеждане
Върнаха делото „Чората” за ново разглеждане / снимка: Sofia Photo Agency
Върнаха делото „Чората” за ново разглеждане
25256
Върнаха делото „Чората” за ново разглеждане
  • Върнаха делото „Чората” за ново разглеждане

Върховният касационен съд върна делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората за ново разглеждане от Военно-апелативния съд. Това стана след като през декември всички страни по делото се съгласиха, че то трябва да бъде преразгледано. В мотивите си магистратите твърдят, че са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

Прокуратурата, частните обвинители и адвокатите на подсъдимите поискаха на 11 декември миналата година прцесът да бъде върнат на по-долна инстанция поради различни грешки и несъответсвия в доказателствата и експертизите по случая. Адвокатите на петимата подсъдими полицаи поискаха връщане на делото във фаза досъдебно производство. Според тях допуснатите грешки на предходни инстанции са предопределили изхода на процеса. По тяхно мнение няма ясни доказателства, че направените две експертизи са били изготвени на тялото на Чората, тъй като трупът не е бил разпознат след смъртта.

От своя страна адвокат на частните обвинители Васил Василев посочи, че една от експертизите е била осъществена от експерти, които не са били избрани по установения ред и не са били в списъка с упълномощени вещи лица, а са били посочени от началника на ВМА. По думите на Василев има данни как служители на болницата са се опитали да прикрият обстоятелства около убийството в нощта на извършването му. Вероятно защитникът ще поиска по-високи обезщетения, когато делото започне да се гледа отново.

На 5 август тази година Военно-апелативният съд потвърди присъдите на петимата антимафиоти, обвинени в убийството на Чората. Така майор Мирослав Писов получи 18 години лишаване от свобода, а останалите подсъдими - капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски - по 16 години затвор. Процесът веднъж вече бе връщан на първа инстанция за преразглеждане.

Чората почина на 10 ноември 2005 година по време на полицейската операция „Респект". Осъдителните присъди на полицаите станаха причина за множество протести в Благоевград. Те бяха подкрепени и от вътрешния министър Цветан Цветанов.