Второ ОУ „Д. Благоев“ и ЕГ „Акад. Л. Стоянов спечелиха приза „Училище на годината
Второ ОУ „Д. Благоев“ и ЕГ „Акад. Л. Стоянов спечелиха приза „Училище на годината / Снимка: Община Благоевград

II Основно училище „Димитър Благоев“ спечели приза „Училище на годината“ в първа възрастова група – от 1 до 7 клас. Във втора възрастова група за носители на отличието беше определена Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов".

Наградите бяха връчени лично от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов по време на третата официална церемония „Училище на годината“, организирана от Община Благоевград.

Освен отличията, двете училища получиха и парични награди, всяка на стойност 1000 лева.

„В навечерието сме на Деня на славянската писменост, на българската просвета и култура. Искам да поздравя всички учители за всеотдайността, за постоянството и най-вече за обичта, която дават на нашите деца. Поздравявам и учениците за усърдието, за усилията, които полагат. Имаме толкова много талантливи и можещи деца, деца които ежедневно доказват уменията си в състезания, в олимпиади - можем само да се гордеем с тях“, каза в част от словото си кметът д-р Атанас Камбитов.

По време на церемонията бяха връчени отличия за учител на годината, директор на годината, директор на годината в „ОДЗ“, както и категория „Културни дейци“. Наградите бяха връчени от кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, народният представител Даниела Савеклиева, зам.-областният управител Анна Бистричка, председателя на Общински съвет Радослав Тасков, заместник-кметовете Иво Николов и Христина Шопова.

Празничната програма, посветена на 24 май - Ден на българската просвета, култура и на славянската писменост започна с шествие, което тръгна от Съдебната палата в Благоевград, премина по централните улици в града и стигна до зала „Яворов”. Участие в програмата взеха Биг Бенд- Благоевград, възпитаници на НХГ, с музикални изпълнения като поздрав към своите учители, общинското ръководство, съученици и приятели. На церемонията присъстваха представители на обществени организации и културни дейци от България и Румъния.

Съорганизатори на събитието са Регионален инспекторат по образованието, културните институции на територията на Благоевград - Камерна опера, Биг Бенд, Обединен детски комплекс, Ансамбъл „Пирин”, Общински куклен театър, Общински младежки дом и др. „Училище на годината – Благоевград 2016 година” има за цел да формира, разшири и доразвие извънкласните и извънучилищни дейности, да създаде повече условия и възможности за изява на децата, чрез включването им в различни културни мероприятия. Приоритет на инициативата, въпреки състезателния си характер, е да развива таланта и въображението на децата, да ги провокира да мислят креативно, да помогне за развитие на новаторските им идеи, да ги вдъхнови да творят красота – родна, песенна, хороводна, красота, завещана от дедите ни.