/ Дарик
Тази сутрин стотици студенти, преподаватели от ЮЗУ и жители на квартал "Освобождение" в Благоевград се събраха на протестно бдение срещу безобразията на пътя. Поводът - трагичната смърт на 19-годишната студентка Фатиме Колашова, която вчера бе прегазена от камион на пешеходна пътека край студентските общежития. 

Въпросите на младите хора обаче останаха без отговори. Оказа се, че Общината е направила всичко, което се изисква от нея - има пешеходни пътеки, има пътни маркировки, има осветление. Пътна полиция също си е свършила работата, обясни началникът на КАТ-Благоевград - Данаил Стоицов. 

Протестно бдение в памет на прегазената студентка в Благоевград

"Ежедневно в този район на града извършваме засилен контрол. От началото на годината до момента са наложени санкции на 1500 водачи за неправилно паркиране", каза пътният шеф. От думите му стана ясон, че КАТ разполага само с един патрулен автомобил за цял Благоевград. 

"Нямаме достатъчно ресурс да обходим целия областен център. Правим това, което е по силите ни", допълни Стоицов.

"Всичко опира до липсата на контрол. Пълно е с паркирани коли на платноот, контейнерите за смет също са на самото платно. Това е най-пиковото кръстовище. Къде е кварталният полицай, аз не съм видял тук да има патрулна кола, минете сутрин в час пик да видите как пресичат децата", не скриха притеснението си от организацията на движение жители на квартал "Освобождение".

Камион блъсна и уби момиче на пешеходна пътека в Благоевград

Шефът на КАТ Данаил Стоицов отчете, че са глобени над 1500 шофьори за неправилно паркиране в Благоевград. А кметът Атанас Камбитов обясни, че не може да се направи  кръгово кръстовище на това място, заради денивелацията. Светофарна уредба пък щяла да запуши още повече трафика. Градоначалникът призова всички да бъдат по-отговорни на пътя.

По-късно студентите поеха на мълчаливо шествие из основните булеварди в Благоевград.