/ Снимка: БГНЕС/Божидар Стоилов

В библиотеката в град Симитли продължава събирането на книги за село Скребатно, където огнена стихия изпепели сградата, в която се помещаваха читалището, кметството и пенсионерският клуб. За възраждане на читалищната и библиотечната дейност в гърменското село помогна и кметът на община Симитли - Апостол Апостолов, който също дари книги от своята библиотека.

Готвят проект за възстановяване на изгорялото читалище в Скребатно

„Ние подреждаме новото обзавеждане на нашето читалище. Нови стелажи, бюра, маси, секции, столове, шкафове, дивани, щендери за дрехи, пейки, гардероби, щори вече са доставени. Започва обзавеждането наново и организация на цялата книжника и налично богатство.

Библиотечни специалисти прецизно преглеждат и пренареждат наличния книжен фонд. Но не забравяме и за нуждата на хората в село Скребатно, затова кампанията ни за събиране на книги за тях продължава”, споделиха от община Симитли.

Благотворителен базар в Благоевград набира средства за изгорялото читалище в Скребатно

Читалищната дейност в града ще бъде в абсолютен синхрон с новите технологии, изискванията на съвремието и новите поколения. Ще има интерактивна дъска, проектор, а за киносалона - аудио и видеооборудване, звук и осветление за сцена, аудиосистема за репетиционна и изложбена зала, компютърна конфигурация с необходимата периферия, машина за почистване, както и система за видео наблюдение за осигуряване на безопасността на имуществото на читалището.

Държавата ще осигури пари за възстановяването на читалището в Скребатно

Има и нови сценични костюми за самодейните колективи, съобразени с броя и пола на участниците в съставите. Всичко това е по проект „Доставка на оборудване, обзавеждани и сценични костюми за Народно читалище „Св. Климент Охридски - 1922”-Симитли”.

Проектът се реализира с европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.