В Банско сведоха глави пред героите на свободата
В Банско сведоха глави пред героите на свободата / Снимка: Община Банско
С тържествено честване в Банско отбелязаха националния празник - 3 март. 

Жителите и гостити на курортния град с благодарност сведоха глави пред подвига на всички знайни и незнайни български герои, храбри четници и опълченци, извоювали правото днес да живеем свободни.

В Банско сведоха глави пред героите на свободата
Снимка: Община Банско


Пред паметника „Банско помни героите", в своето слово, кметът Георги Икономов каза:
"Трети март безспорно връща България в границите на Европа и Санстефанския мирен договор е посрещнат с ликуване от българския народ. Ликува и Банско. Но радостта ни е попарена от Берлинския договор, който оставя България страдаща, разпокъсана, наранена, измамена и лишена от това, което и принадлежи по право и за което беше платила с кръвта на своите герои и мъченици. На онези, които със слово и меч са творили историята и със златни букви са изписвали категоричната воля на поробените – Свобода или смърт!

В Банско сведоха глави пред героите на свободата
Снимка: Община Банско


Нашият край остава в рамките на Османската империя. Ще минат дълги години на страдания, пожари, кланета, въстания и героизъм, преди да се върнем в свидното ни Отечество, в онази Трета България, на която историята е отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно и съдбовно са се преплитали интересите на Великите сили. 

В Банско сведоха глави пред героите на свободата
Снимка: Община Банско


Когато честваме Трети март, нека почетем и героите на Банско. Онези, от които всеки от нас носи частица в себе си, частица от тяхната любов към България и родното място. Те ни завещаха да бъдем заедно и да градим!".

Заедно с кмета, пред паметника се поклони и председателят на Общински съвет Банско – Петър Баряков. Цветя за героите бяха поднесени от децата на обединени детски заведения, читалищни дейци, директори на училища, учители, ученици и много граждани, които почетоха подвига на героите. Честването продължи с програма, посветена на празника. На централния площад в града звучаха стихове и песни за България.