/ Дарик

ВиК-Благоевград работи за гарантирането на по-добра услуга за потребителите в Община Струмяни. Дружеството е легитимен оператор в тази община, която е част от Асоциацията по ВиК. Крайно време е да спрат манипулациите, спекулациите и лъжите, че не сме легитимен оператор, както и саботирането на дейността на нашите служители.

300 млн. лв. губи Пиринско заради липса на консолидирана ВиК Асоциация

За това призова управителят на „Водоснабдяване и канализация”-Благоевград - инженер Росица Димитрова. Тя свика пресконференция по повод обвиненията на жителите на Струмяни, че водното дружество няма право да оперира в населеното място.

Тя увери, че активите на ВиК-сектора в община Струмяни са предадени на благоевградското дружество, което осъществява само водоподаване в населените места там, без пречистване и канал. Приета е и инвестиционна програма до края на 2021 година.

Само за тази година сумата на инвестициите е 42 000 лева в община Струмяни. В същото време разходите на ВиК-Благоевград от първи януари до момента са над 100 000 лева – за заплати и осигуровки на работниците ни там, за автомобили, такси за тях и механизация, за ток, за работно облекло, за материали, за съоръжения, за ремонти.

Общинското ВиК дружество „Стримон” в Струмяни, което до края на 2018 година е функционирало самостоятелно в общината, е работило без разрешителни за водовземане и санитарни охранителни зони. Не е правена дезинфекция на питейната вода. Благоевградското дружество непрекъснато проверява качеството на питейната вода, това се следи от РЗИ и Басейнова дирекция.

Призовавам кметовете да не правят политика с водата на гърба на хората, тя няма цвят. Вярвам, че консолидацията на Асоциацията по ВиК е бъдещето и това ще се случи, защото е правилната посока за развитие на водоснабдяването. Купуваме вода от общинското дружество „Увекс”-Сандански, за да захранваме с вода селата Илинденци, Струмяни, Микрево и Драката”, каза още инженер Димитрова.

Тя уточни, че увеличението на водата от първи януари тази година е 150%. Наясно е, че е драстично, но всичко е съгласувано с община Струмяни и с общинския съвет.

„Разликата е голяма, защото години наред общинското дружество е водило политика с водата и нейната цена – никакви инвестиции, мрежа и съоръжения под всякаква критика”, подчерта Росица Димитрова. Потребителите в село Илинденци са единствените, които от началото на тази година не си плащат сметките в знак на протест срещу поскъпването на питейната вода, която от 60 стотинки за кубик стана 1,62 лева за кубик.

Натрупаните задължения за първите три месеца са в размер на 12 000 лева. „Засега само сме им изпратили покани за доброволно плащане. След изтичането на 15-дневния срок ще ги предадем на съдия изпълнител. Моят апел към тях е да си платят дължимите суми, за да не се натоварват домакинствата и със съдебни разходи.

Водата е природен ресурс, който е добре да се цени и опазва. Но водата е и услуга, за която трябва да се плаща”, категорична бе Димитрова.