Гергана Янчева постави на дневен ред нерешени проблеми в община Благоевград
Гергана Янчева постави на дневен ред нерешени проблеми в община Благоевград / Снимка: Пресцентър
Съветниците от БСП в Благоевград поставиха на дневен ред два нерешени проблема на жителите на града и съставните села. На петъчната сесия  Гергана Янчева от групата на социалистите попита защо и поради каква причина общинското ръководство неглижира лошото състояние на покрива на нефункциониращото училище в село Логодаж, части от което обаче се използват за събрания от местните жители.

Според нея екипът на Атанас Камбитов не е предприел действия по  изпълнението на приетото решение на ОбС, съгласно което са одобрени средства в размер на 60 000лв. за ремонт на сградата.

Ето така изглежда училището в Логодаж
Снимка: Пресцентър


"Кой ще носи отговорност, ако рушащият се покрив се срути, тъй като той реално застрашава живота и здравето на хората. Непосредствено под сградата има тротоар, който се използва ежедневно от населението, включително и за достъп до двора на бившoто училище в Логодаж, където играят децата", попита Янчева.

Тя показа информацията, публикувана на сайта на Агенцията по обществени поръчки, според която общината е приела, че най- належащ е ремонтът на покрива на психодиспансера, а по отношение на сградата в село Логодаж е приела, че ремонтни дейности не са наложителни. Поради този факт, заложените за тази дейност 60 000 лева ще бъдат пренасочени към друго перо – Регионалната система за управление на отпадъците.

Съветничката от БСП представи на колегите си съветници и на общинското ръководство снимков материал, от който става ясно, че състоянието на покрива и на цялата сграда е изключително лошо и наистина е необходимо предприемането на спешни действия, за да могат да бъдат предотвратени инциденти и злополуки.

Ето така изглежда училището в Логодаж
Снимка: Пресцентър


Заместник-кметът по строителството Емилия Тунева увери, че няма прехвърляне на средства и че заложените за ремонт на училището в Логодаж средства, все пак, ще бъдат използвани по предназначение. Според нея, парите не са били усвоени, тъй като на откритата процедура за избор на изпълнител не се е явил нито един кандидат.

Съветниците социалисти смятат, че общинското ръководство не предприема действия по  изпълнението на приетото решение на ОбС, съгласно което са одобрени средства в размер на 25 000лв. за ремонт на ВиК мрежата на ул.”Стара планина”. Те попитаха управляващите кога ще бъде извършен този ремонт.  БСП поискаха да разберат и кога водното дружество ще започне ремонтът на ВиК мрежата на ул.”Мелник”, който също е заложен в инвестиционната програма за 2018г. с решение на Общински съвет Благоевград и приет от Асоциацията по ВиК.

По отношение ремонта на канализационната мрежа на ул. „Стара планина” и ул. „Мелник” отговорът на общинското ръководство бе, че са изготвени проекти от ВиК и предстои издаване на строителни разрешения. Едва тогава общината ще кандидатства за отпускане на целеви средства. Янчева допълни, че ВиК мрежата е компроментирана и на много други места в града и че подобен проблем се среща и с мрежата на ул. „Сергей Румянцев”,  ул. „Костур”, и ул. „Васил Априлов”. За този проблем е било получено писмо до Общински съвет от името на Омбудсмана на общината с искане за търсене на конкретни решения на поставения проблем.

Съветниците от БСП смятат, че до края на годината ремонтът на канализационната мрежа на ул.Стара планина и ул.Мелник едва ли ще се случи.