Станишев се включва в състезанията за Европейската купа по рафтинг
Станишев се включва в състезанията за Европейската купа по рафтинг / netinfo
Община Симитли ще бъде домакин на състезанията за Европейската купа по рафтинг, които ще се проведат на 31 май и 1 юни на река Струма в района на Кресненското дефиле.

Спортното събитие е първо по рода си за цялата страна, заяви областният управител на Благоевград Владимир Димитров по време на пресконференция с участието на кмета на Симитли Апостол Апостолов и сръбския спортист и бивш състезател по кану-каяк Борис Поляков, член на новосформираната Международна федерация по рафтинг.

Патрон на рафтинг състезанието ще бъде премиерът Сергей Станишев, който лично ще изпита емоцията от атрактивния спорт, като се спусне по реката. Примера му ще последват и областният управител и кметът на Симитли, увериха самите те.

Полагаме началото на едно събитие, което се надявам в бъдеще да се превърне в емблема за община Симитли, тъй като се оказва, че Кресненското дефиле предлага уникални условия за рафтинг, с каквито не може да се похвали нито една европейска държава, заяви Апостолов.

Кметското ръководство има амбицията Симитли да стане домакин и на състезанията за Световната купа по рафтинг, допълни още градоначалникът. България има голям шанс да получи домакинство за Световната купа, потвърди и Поляков, който допълни, че в повечето европейски страни условията за рафтинг се създават по изкуствен начин, докато в община Симитли природата сама се е погрижила за това.

Очаква се тази година да вземат участие над 300 състезатели от цяла Европа, както и състезатели от българския национален отбор по кану-каяк.

На 30 май ще се проведе официалната тренировка, в която се очаква да обследват трасето в Кресненското дефиле почти всички участници. Тогава ще бъде предвидено и спускане за по-смелите ВИП гости и журналисти.

На 31 май сутринта ще се проведе състезанието по слалом с участието на мъжки и женски отбори от по 6 човека. Те ще имат право на два опита, като ще се зачита по-успешното спускане, уточни Борис Поляков. В събота следобед е състезанието за време.

Общата дължина на трасето за слалом и спринт е 400 метра, а за спускане – почти 6 км. Спускането ще бъде в неделя, на 1 юни.

Водещите страни в рафтинг спорта са Русия , Чехия, Словакия, Германия, Италия и Норвегия. Те са получили и най-добри постижения на проведеното през миналата седмица европейско състезание в Австрия, посочи Поляков.

За сигурността на състезателите и любителите на атрактивния спорт са взети всички необходими мерки, съобщи областният управител Владимир Димитров. По време на състезанията ще бъдат ангажирани служители на КАТ “Пътна полиция”, “Гражданска защита”, Спешния център и водни спасители от БЧК.