РИК: Слаба активност на вота и множество жалби
РИК: Слаба активност на вота и множество жалби / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
РИК: Слаба активност на вота и множество жалби
72698
РИК: Слаба активност на вота и множество жалби
  • РИК: Слаба активност на вота и множество жалби

Точно в 20.00 часа приключи изборният ден в Благоевградско.

До последно в областния център бюлетини пускаха в секциите с ромски гласоподаватели, обявиха от Районната избирателна комисия.

Отчетената избирателна активност в Благоевградска област е 37.58 процента. Конституционното си право упражниха 107 904 души. 12 са образуваните от прокуратурата преписки. Над 60 са депозираните жалби в РИК.

Отличници по гласуване са в община Белица 68%, следвани от Якоруда с 53%.

В Банско активността е 50%, 48% в Сатовча.

Петрич се дистанцира от евровота и се нареди на опашката с най-ниска избирателна активност от 24%.

Последният сигнал за нарушения в избирателния процес е поддаден от Осмо СОУ „Арсени Костенцев”, където според граждани секциите са били затворени малко след 19.00 часа, въпреки, че пред сградата имало гласоподаватели.

По данни на зам.-председателя на РИК Йордан Симонски, сигналът е недостоверен. Проверка на място установила, че няма чакащи избиратели в района на училището.

Гласуването е продължило най-късно в гърменското село Дебрен и в симитлийското село Долно Осеново.

"Тези избори бяха белязани от много напрежение в резултат на неумението на голяма част от хората да работят в Секционните избирателни комисии. Жалбите основно бяха неоснователни като всяка една жалба бе проверена окончателно”, каза в интервю за Дарик радио Йордан Симонски.

Той, като зам.-председател, е разочарован от работата на членове на секционните комисии, които в по-голямата си степен били неподготвени и неразбиращи изборните правила.

Председателят на РИК-Благоевград Елиана Спасова с категоричност заяви, че този вот е емблематичeн с ниската избирателна активност в региона и с множеството сигнали и жалби за различни закононарушения.