Ревизират бюлетини в благоевградска СИК
Ревизират бюлетини в благоевградска СИК / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

В Административен съд-Благоевград откриха производство по оспорване на вота за Общински съвет, проведен на 25 октомври в областния център.

Съдия Маряна Мицева допусна няколко от исканията на жалбоподателите, които настояват за касиране на вота. Те са десетима от различни партийни формации и коалиции.

Ще се преброят повторно в съда бюлетините, пуснати в 88-ма СИК в благоевградския квартал "Еленово".

Въпреки мотивираното пледиране за проверка на всички действителни и недействителни бюлетини, магистратът Мицева, го отхвърли като неоснователно. За същото пледираха в съдебна зала председателят на ОИК-Благоевград Елена Панчева и заинтересованите представители, влезли в новия Общински съвет - Давид Сукалински и Гергана Янчева.

Единствено новоизбраният съветник Калоян Ханджийски открито поиска в съдебната зала вотът да бъде касиран, тъй като са констатирани редица нарушения.

Ревизират бюлетини в благоевградска СИК
netinfo

Пред съда бяха изтъкнати редица нарушения на изброния процес. В секции с номера 22, 60, 80 и 85, изборният ден е приключил след 22.00 часа. Този час е отразен в протоколите на съответните СИК.

Ревизират бюлетини в благоевградска СИК
netinfo

Докладчикът по делото съдия Мицева допусна да се извърши експертиза от вещо лице в следващо заседание.

По време на днешното дело от ОИК признаха, че има разминаване с около 80 гласа по техни математически данни, но това не влияе на изборния резултат, както и не променя квотата за общински съветници и преференциалния вот, отчетен в полза на жалбоподателите.

Административният процес продължава в 11.00 часа на 17 ноември.