Ще ремонтират военни паметници в община Петрич
Ще ремонтират военни паметници в община Петрич / Снимка: Община Петрич

Средства за възстановяване и ремонт на военни паметници в община Петрич се отпускат целево от Министерство на отбраната. Ще се ремонтира военен паметник-чешма на 7-ма Рилска дивизия в село Кромидово. За целта са осигурени 3 000 лв., а от бюджета на община Петрич още 2000 лв. За още един военен паметник в Петричко са осигурени пари – за този на 11-та Македонска пехотна дивизия над село Габрене, за чието възстановяване ще похарчени 6000 лв.

Дивизията участва в боевете по време на Дойранската епопея през 1918 г., където водеща е фигурата на ген. Владимир Вазов. Паметникът е разрушен от гръцки войски на 17 август 1926 година. Изготвена е и необходимата документация за възстановяване и изграждане на мемориал „Българско военно гробище - 1944” в района на Гробищен парк-Петрич. Процедурата е съгласувана с Министерство на отбраната.

Проектът предвижда оформяне на паметно място в района на гробищния парк. 10 000 лв. са отпуснати за целта от Министерство на отбраната, още толкова ще заложи и община Петрич в бюджета си за тази година. Преди две години общината се зае и с поддържането на района около Военен паметник „Дрангова чешма”. Монументът е изграден в памет на войниците от 5-и пехотен полк на 11-а Македонска дивизия и осветен под ръководството на полк. Борис Дрангов на 16 април 1916 г. Преди време бе облагородено прилежащото пространство и при бюст-паметника на полк. Дрангов.