Исторически музей-Гоце Делчев
Исторически музей-Гоце Делчев / Снимка: Маргарита Петкова
Проект на Общинския исторически музей в Гоце Делчев е одобрен за финансиране от Министерството на културата, съобщи директорът Галя Миленкова.

С осигурените средства ще бъдат оборудвани фондохранилища за опазване на движимите културни ценности, съхранявани в Общински исторически музей – Гоце Делчев, които да отговарят на съвременните стандарти за опазване на културното наследство.

От създаването му през 1979 г. до днес, музеят не разполага с обособени и оборудвани помещения, предназначени специално за музейни фондохранилища, което е сериозен проблем за неговата пълноценна дейност. Липсата на оборудване и регистрираната висока влажност затрудняват ефективната работа със съхраняваните културни ценности – опазването им, научната обработка, както и научно – изследователската работа.

За музея ще бъде закупено и монтирано оборудване, с което ефективно ще се използват площите в музейните фондохранилища. То е съобразено с консервационните и експлоатационни изисквания, ще осигури дългосрочно, безопасно и по – високо ниво на съхранение и опазване, ще улесни фондовата работа и научна обработка на движимите културни ценности в Историческия музей на ГоцеДелчев.

Общата стойност на проекта е 5 405.00 лв. Партньор и съфинансираща организация е Община Гоце Делчев, като проектът ще се изпълни до края на 2017 г.