Полицай и трима пожарникари пострадаха при гасенето на пожара в Рила
Полицай и трима пожарникари пострадаха при гасенето на пожара в Рила / netinfo
Четирима души са пострадали до момента по време на гасенето на пожара в НП "Рила", който бушува вече шести ден. Това съобщи в интервю за Дарик главен комисар Никола Николов - директор на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението”.

За радост пострадалите са с леки наранявания и контузии и след получаване на специализирана медицинска помощ са настанени по домовете си за лечение, уточни Николов.

Ранен е Илия Велев - полицай от Районното управление в Благoевград, които е получил разкъсани коленни връзки, както и трима пожарникари - един е с изкълчен глезен, друг - с контузно-порезна рана на дясната длан, а третият е получил обгазяване, каза още главен комисар Никола Николов.

Според него травмите се дължат на изключително тежкия терен вече шести ден. Нашите служители, въпреки че са изключително подготвени, и те са хора и се уморяват, коментира той.

Няма промяна в ситуацията с пожара в Национален парк „Рила”. За сега той е локализиран. Огнеборците не позволяват на огнената стихия да се прехвърли към други части на планината или към частни и вилни имоти, каза главен комисар Николай Николов.

От тази сутрин двата френски самолета, специализирани в гасенето на пожари, влизат в действие, като вода ще се черпи от язовир “Искър”. Ето какво още каза Николай Николов:

Няма промяна от вчера, контролираме периметъра на пожара. Колегите от нощно дежурство докладват, че днес има съвсем малък участък със суха трева - около 500 кв. м., който е ново засегнат. Вече премина инструктажа, групите получиха своите задачи и отиват да заемат местата си.

Усилията на всички 250 човека позволиха да бъде локализиран пожарът и до момента не сме му позволили да обхване нови площи и гори. Не мога обаче да твърдя, че пожарът е потушен. Докато не угасне и последният пламък ще има риск за гората в Рила.

Вилната зона е един от участъците, наречен от нас като един от най-критичните и затова там са струпани по-голямо количество служители и техника.Смятам, че това, което е трябвало да бъде направено за защита на вилната зона е направено и искам да успокоя гражданите, че ние не смятаме да допуснем да бъде унищожено тяхно имущество или да бъде застрашен животът или здравето им.