По-високи местни данъци и такси предлага Община Благоевград за 2010 г.
По-високи местни данъци и такси предлага Община Благоевград за 2010 г. / netinfo

Кметът на Благоевград Костадин Паскалев внася за предварително обсъждане в парламентарната комисия по бюджет и финанси предложение за промени в общинските наредби за местните такси и такси.

Вариантите за промени на ставките при данъците върху недвижимите имоти, за придобиване на имущества чрез дарение и по възмезден начин, както и при определянето на таксата за битови отпадъци представи на пресконференция директорът на Дирекция "Местни данъци и такси" Иво Николов.

Действащата през настоящата година ставка за данък недвижими имоти, определена с решение на Общинския съвет, е в размер на 1,2 промила, което е сред най-ниските в страната, каза Николов. Той уточни, че по-ниски стойности плащат единствено в Габрово и Сандански. 

По думите на Иво Николов запазването на възможно най-ниския данък за недвижимите имоти е част от амбицията на кметското ръководство жителите на областния център да плащат минимални налози.

Предложението на общинското ръководство в Благоевград е ставката за данъка върху недвижимите имоти да се увеличи от 1,2 на 1,4 промила с оглед готвения проект за изменение на Закона за местните данъци и такси, който предвижда увеличение на горната граница от 2 на 2.5 промила за 2010 г., каза Николов, който посочи, че аргументите на кабинета са гарантирането на по-високи собствени приходи на общините.

От 1,75 на 2.2% да бъде увеличена ставката при възмездно придобиване на имущество предлагат от администрацията на Костадин Паскалев за следващата година при заложен в проектозакона ръст на горната граница от 2,5 на 3 на сто.

През тази година в отговор на стремежа на Общината да се компенсира увеличението на данъчните оценки местният парламент прие намаляването на ставката от 2,5 на 1.75%. Заради невъзможността да се диференцират налозите за недвижимите имоти и за превозните средства обаче реално се намалиха приходите от данъка, който се начислява при придобиване на превозни средства, коментира шефът на общинската дирекиця "Местни данъци и такси". Той изтъкна, че в 240 от 263-те общини в страната действащата ставка е по-висока от размера й в Благоевград.

Приетите ставки за данъка върху превозните средства в Община Благоевград са минималните, определени от закона, при 300 % разлика на диапазона до горната граница, поясни Иво Николов. Той обяви, че този налог не е променян от 2006 г. и при натрупана през този период инфлация от над 40 % заставя общинското ръководство да предложи увеличение с 20%.

През тази година за първи път община Благоевград се опита да въведе справедлива такса смет като диференцира имотите на жителите на общината на жилищни и нежилищни, тъй като преди това физическите лица, собственици на нежилищни имоти, заплащаха такса като за жилищни имоти – 1.4 промила, каза Иво Николов.

Според ръководството на община Благоевград това е несправедливо спрямо физическите лица, собственици на жилищни имоти и спрямо предприятията, за които такса смет беше 17 промила. Промяната в тази част за такса смет, приета от Общинския съвет, предизвика много дебати, което застави общинското ръководство да се опита да преоцени и предложи за 2010 г. по-справедлив начин на определяне на такса смет за физическите лица, собственици на нежилищни имоти. При първия на базата на диференциране между нежилищните имоти на граждани и на предприятия се предвижда увеличение на ставката от 1,1 на 1,3 промила за жилищните имоти, намаляване от 10 на 5 промила за нежилищните имоти на гражданите и запазване на сегашната ставка за нежилищните имоти на предприятията от 10 ‰.

Целта на предварителното обсъждане е да се предизвика обществена дискусия по параметрите на приходната част на общинския бюджет за 2010 г. и на касаещите го наредби, както и да се определят местните данъци и такси за следващата година, които да гарантират баланс между интересите на гражданите, търговските субекти и Общината, каза по време на пресконференцията Люба Спириева - главен експерт "Пресцентър и протокол" в Община Благоевград.