/ Дарик, архив
Бившият кмет на Благоевград - Костадин Паскалев, излезе с официална позиция относно вчерашното "кърваво писмо" на Атанас Камбитов, в което настоящият градоначалник обвини лидерите на БСП в областния център в "политическа шизофрения".

Гневът на Камбитов бе провокиран от исканията на социалистите да се създаде временна комисия, която да следи реализирането на двата мащабни проекта - реконструкцията на площадното пространство и изграждането на депото за твърди битови отпадъци.

Камбитов обвини БСП-Благоевград в къса политическа памет. В "кървавото писмо" той се върна във  времето на управлението на кмета Костадин Паскалев, намеквайки, че при реализирането на проекти в ония години са допускани нередности.

Днес Костадин Паскалев излезе с официален коментар:

По повод „късата политическа памет“ и „опитите за евтин пиар” – диагнози, поставени от кмета на Община Благоевград доктор Атанас Камбитов в последното му публично изявление, нарушавам „коректното си мълчание”, за да припомня фактите:

По проект „Реконструкция и модернизация на ВиК мрежа в кварталите “Струмско”, “Грамада” и “Баларбаши”, както и изграждане на нова и подобряване на състоянието на съществуващата водопроводна и канализационна мрежа в IV микрорайон на гр. Благоевград“ са изпълнени: колектори - 13 км., канализация - 9,5 км., реконструкция на водопроводи - 15 км. и са изградени нови водопроводи - 11 км.

През октомври 2011 година са пуснати в експлоатация водопроводната и канализационна мрежи в благоевградските квартали „Струмско”, „Грамада” и „Баларбаши”, а през септември 2011 г. са изпълнени строително-ремонтните дейности, предвидени в IV микрорайон на града.

Последното плащане по проекта е извършено в последния възможен ден за изпълнение на проекта - 31 октомври 2011 година. По това плащане имаше съществени спорове, Общинският съвет на Благоевград, в противоречие с договора за безвъзмездна финансова помощ с МОСВ,  не одобри предложените разходи в проекто - бюджета за 2011 година.

След инициирани от мен разговори с председателя на местния парламент и с вече избрания, но не встъпил в длъжност кмет Камбитов, беше съгласувано и внесено ново предложение до Общинския съвет и се извърши последното плащане по проекта.

Независимо от това, Атанас Камбитов подаде сигнал до правоохранителните органи с обвинения срещу мен, като длъжностно лице. Резултатът от проверката е известен, но очевидно неудобен за г-н Камбитов.

На 7.11.2011 година г-н Камбитов встъпи в длъжност и към тази дата Община Благоевград няма наложени санкции. Защо, дали  и как са налагани санкции на Община Благоевград след встъпването му в длъжност, следва да обясни настоящият кмет. Припомням му, че в качеството си на общински съветник, той беше и член на комисията за избор на изпълнители по този проект.

Колкото до проектите по ПУДОС, като член на Комисията по околна среда в Народното събрание, г-н Камбитов следва да знае, че тогавашният министър на МОСВ /от ПП ГЕРБ/, без ясни аргументи спря финансирането на проектите за българските общини. Това политическо решение следваше да бъде изпълнено  по-късно адекватно от кмета на Благоевград Атанас Камбитов, Как го е изпълнил е видно!

Бих искал също да припомня на г-н Камбитов, че в периода 2007 – 2011 година, Общинска администрация Благоевград осъществяваше дейността си под непрекъснат контрол от страна на ръководения тогава от преставителя на ПП ГЕРБ Костадин Хаджигаев в Общински съвет. За кратък период от време член на местния парламент беше и самият господин Камбитов.

Ще припомня и още нещо. От знайни и незнайни автори бяха подавани множество сигнали до Прокуратурата в Благоевград, Полицията и ДАНС. За да удовлетворя нуждата от прозрачност и справедливост на опонентите си, сам поисках пълна проверка на „творчството ми“ като кмет. Проверката завърши в навечерието на местните избори със заключение за липса на данни за нарушения и престъпления.

По отношение депото за битови отпадъци. Безумният проект за депо в Кочериново беше отхвърлен след среща с премиера Борисов, на която присъстваха и сега действащите кметове на  общините Симитли г-н Апостолов и Рила г-н Кабзималски.

Ще си позволя един съвет към г-н Камбитов - не гледайте назад, а в настоящето и подготвяйте бъдещето. И ще Ви цитирам: „Не надвишавайте компетенциите и възможноcтите cи, не пpъcкайте пpаx в очите на xоpата, а напpавете нещо pеално, c коeĸто да допpинеcете за pазвитието на Благоeвгpад“.

Заемете се с две перспективно важни за гражданите теми: обяснете как ще формирате такса смет за гражданите и фирмите, след изграждане на депото за битови отпадъци и въвеждането на системата за управление на отпадъците,  какви реални инвестиции ще направите във ВиК сектора и каква ще е цената за хората.

При бъдещи проблеми с паметта, истината и пиара, готов съм коректно да отговоря на всички следващи въпроси.