Отбелязваме Световния ден на сърцето
Отбелязваме Световния ден на сърцето / sxc.hu

Днес отбелязваме Световния ден на сърцето, целта на който е да информира хората за опасността от сърдечно-съдовите заболявания и високата смъртност, вследствие от тях.

В наши дни половината от смъртните случаи в Европа се дължат на сърдечно-съдови заболявания.

По данни на Световната здравна организация най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи могат да бъдат избегнати, ако основните рискови фактори - тютюнопушенето, нездравословното хранене и липсата на физическа активност, са контролирани.

През последните години обаче страната ни бележи напредък в контрола на сърдечно-съдовите заболявания, като от 2000 г. досега смъртността от инфаркти е намаляла три пъти. Това каза пред Дарик един от най-добрите кардиолози в България доц. Божидар Финков.

"Човек трябва да е физически активен, да е емоционално позитивен, трябва да живее като цяло природосъобразно. Трябва да се храни умерено, да не прекалява с някои храни, за които е известно, че повишават холестерола и по този начин ускоряват развитието на коронарната атеросклероза и преди всичко трябва да е внимателен и навреме да долавя най-леките симптоми, които подсказват, че нещо със сърцето не е наред. Защото и най-пълноценният начин на живот в една възраст се оказва недостатъчно", обясни доцентът.

"Действително болката е най-трайният симптом на инфаркта, но за съжаление болката не е само там, където хората очакват да е, а именно в областта на сърцето, опред в гърдите, зад гръдната кост. Много често има болки и към челюстите, има болки в гърба, към плешките, към лактите, към китките на ръцете. Нормалното кръвно при здрав човек трябва да е по-ниско от 145 на 90 във всички части на деня", допълни доц. Финков.