Опасни дървета дебнат шофьори
Опасни дървета дебнат шофьори / Снимка: БГ НЕС, архив
Опасни орехови и яворови дървета дебнат шофьорите на пътя Петрич-ГКПП Златарево. За това алармира кметът на село Самуилово Кирил Стоянов. Според него проблемът е от поне 15 години, но досега не е намерено решение.

"Рискът идва от това, че дърветата се намират от двете страни на шосето, надвиснали са над платното и намаляват видимостта за водачите. Някои от дънерите са изгнили, а на други се отчупват тежки клони, които също застрашават живота и здравето на пътуващите", обясни кметският управник.

Кметовете на селата в района на Подгорието и Огражден многократно са изпращали сигнали до Агенция "Пътна инфраструктура", която е стопанин на пътя. Засега обаче нищо не е предприето.

„До всеки орех има надгробна плоча, все на деца около 20 години. Катастрофите с фатален край са над 30 през последните 20 години. На въпросните дървета не е извършвана дори и санитарна сеч, откакто са засадени. Само откъм нивите на хората са премахвани клоните им, за да не правят сянка на земеделската продукция. Клоните откъм пътя висят над шосето. Камионите се движат в средата на пътя, за да не счупят габаритите на своите фургони, да не скъсат брезента, а това е предпоставка за катастрофи", призна Кирил Стоянов за Дарик.

Преди години четири изгнили дървета паднали и смазали до неузнаваемост преминаващ през района микробус. 

Преди време Комисия от община Петрич излязла със становище, че всички над 100 яворови и орехови дървета са за изрязване, а не за оформяне и кастрене. От АПИ обаче не предприели действия.

През 2010 г. са поставени мантинели, но след удар в тях колите се забивали в дърветата, които са в сервитута на пътя.

„Това се отчете като грешка, но нищо друго не се предприе. Еколози скачат в защита на ореховите дървета – чии интереси защитават? В планина Беласица се реже ежедневно буков материал на по 100 години. Но те пазят дървета-убийци, които са отнели живота на много деца. Вчера трима служители на АПИ оглеждаха дърветата, дано най-сетне ги отрежат, за да намалят тежките катастрофи. Трябва и да се почисти от треви и храсти, за да се виждат пътните знаци”, допълни кметът на Самуилово.