Окръжен съд-Благоевград - лидер по прозрачност

съд
съд / Снимка: Дарик, архив
Окръжният съд в Благоевград на първо място по прозрачност в страната в класация на Асоциация „Прозрачност без граници“
 
Окръжният съд в Благоевград е на челна позиция в класацията „Карта на прозрачността на съдилищата в Република България“ на Асоциация „Прозрачност без граници“. Оценката е поставена след задълбочено изследване на сайтовете на всички 176 съдилища в страната. По време на наблюдението на работата на онлайн платформите, съдилищата не са били информирани за проучването с цел поставянето на реална оценка.
 
Изследването за прозрачност е първата по рода си оценка на сайтовете на българските съдилища за тяхното съответствие с водещи международни стандарти и добри практики в осигуряването на публичност, прозрачност и полезност за потребителите чрез интернет. Картата представя както количествени данни от сравнително изследване на структурата, визията и функционалностите на интернет страниците, така и качествени параметри относно публикуваната информация. 
 
Класацията „Карта на прозрачността на съдилищата в Република България“ дава много добра оценка и на Районен съд - Благоевград. Той заема шесто място в общата класация и второ сред всички районни съдилища в страната.  
 
След първенеца - Окръжен съд – Благоевград се нареждат: Районен съд – Бургас/на второ място/; Апелатиевен съд – Бургас/на трето място/; Окръжен съд - Варна/на четвърто място/; Административен съд – Ямбол/на пето място/.