Общинският съвет определи такси за услугите в музея
Общинският съвет определи такси за услугите в музея / снимка: Дарик - Благоевград, Десислава Янкулова, архив

Общинският съвет одобри такси за услугите, предлагани от Регионалния исторически музей в Благоевград. Деца до 7-годишна възраст и хора с увреждания няма да плащат такса за вход в експозициите на музея. Стойността на билета за ученици, студенти и пенсионери е 1 лв., а за възрастни - 2 лв.

За посещение на къща-музей "Роден дом на Георги Измирлиев-Македончето" входът за ученици, студенти и пенсионери е 50 ст., за възрастни - 1 лв., като за децата и хората с увреждания услугата е безплатна.

За експозицията „Музеен детски кът” входът за индивидуално посещение е 2 лв, за едно дете с придружител - 2 лв., за две деца с придружител - 3 лв. Билетът за „Музеен детски кът” включва и посещение на всички експозиции в музея.

Четвъртък е безплатен ден за музейните експозиции с изключение на „Музеен детски кът”.

Общинският съвет прие изменения в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услугите на територията на община Благоевград и тарифата към нея. Създава се чл. 57 а, в който е упоменато, че за услугите, предоставяни от музея се заплащат такси в размер, определен с тарифата към наредбата.

Решението е съгласно чл. 18, ал. 2 от Закона за закрила и развитие на културата във връзка с утвърдения от министъра на културата правилник за устройството на дейността на Регионален исторически музей - Благоевград и чл. 6 от Закона за местните данъци и такси.

Всички цени на услуги, предлагани от Регионалния музей в Благоевград, вижте ТУК