/ Община Кресна
Община Кресна стартира родолюбива инициатива, посветена на 140-годишнината от Кресненско-Разложкото въстание. 

Във фейсбук е създадена страницата "Кресненско-Разложко въстание", в която се приканват за общо действие жителите на "Кресненско, Разложко, Благоевградско и всички територии в пределите на нашата родина и извън нея, на които в момента живеят потомците на героите на въстанието от 1878 г."

"Всеки от нас е израсъл с историите на бащи, майки, дядовци, баби, прадядовци и други близки и далечни роднини, които в устни разкази са ни направили свидетели на случки и събития, станали по време на Кресненско-Разложкото въстанието.

Вероятно мнозина не си дават сметка какво богатство са тези разкази и устни предания. Направихме тази страница, за да се опитаме днес, когато ни предстои да честваме 140- годишнината на Кресненско-Разложката епопея, да върнем заедно времето и да възстановим разпилените парчета от историческия пъзел на подвига и саможертвата, понесли на крилете си героите на въстанието.

Да си разкажем един на друг и на онези наши сънародници, които нямат историческа памет за онези велики дни, всичко което помним и знаем", заяви кметът Николай георгиев.

От община Кресна призовават всеки, който пази някакъв спомен от своите предци за героичните събития по време на Кресненско-разложкото въстание, да ги разкаже на тематичната фейсбук страница.

"Разкажете ни вашите истории. Онагледете ги, ако можете със снимки от вашите семейни архиви или по друг начин, и станете част от живата памет на Кресненско-разложкото въстание!", призовават организаторите на патриотичната инициатива.