/ Маргарита Петкова
Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“ е домакин на националното състезание по счетоводство, което се провежда в периода 27-29 март. 

Гоцеделчевски ученици с 25 призови места от конкурси само за три месеца

Тържественото откриване на състезанието се състоя в сградата на елитното гоцеделчевско училище. Стил, елегантност и класа показаха ръководство, преподаватели и ученици по време на церемонията по откриването.

НПГДимитър Талев е домакин на национално състезание по счетоводство
Снимка: Маргарита Петкова

Официални гости на мащабното събитие бяха Александър Попов - главен експерт на дирекция професионално образование и обучение - МОН, Ивайло Златанов - началник на регионалното управление по образование гр. Благоевград, Владимир Москов - кмет на община Гоце Делчев. Ученици и преподаватели от 21 училища в България ще вземат участие в националното състезание. 

НПГДимитър Талев е домакин на национално състезание по счетоводство
Снимка: Маргарита Петкова

Приветствия към гостите на НПГ и град Гоце Делчев отправиха кметът Владимир Москов и директорът на НПГ - Мария Георгиева. Главният експерт по професионално образование в МОН - Александър Попов, представи националната комисия по оценяване на състезателните резултати и регламента на състезанието. Представени бяха и всички участници, класирани до този етап.

Гостите се запознаха с впечатляваща презентация за Неврокопската професионална гимназия и постиженията на нейните възпитаници, след което имаха възможността да се насладят на разходка и вечеря в уютното заведение „Шапковата кръчма“ в с. Делчево.

НПГДимитър Талев е домакин на национално състезание по счетоводство
Снимка: Маргарита Петкова

 Днес ще се състои самото състезание по счетоводство, което представлява тест от 15 теоретични и 15 практически въпроса. Учениците ще разполагат с два астрономически часа за решаването му.

Тестът е изготвен от специална комисия към МОН, определена за Националното състезание по счетоводство. Освен състезанието, на втория ден от мащабното събитие в гимназията домакин ще се проведе научно-практическа конференция „Иновационни технологии, обучение и изяви в НПГ „Димитър Талев“.

За същия ден учениците от специалност „Организация на туризма и свободното време“ са подготвили туристически обиколки и екскурзоводски беседи, с които ще разнообразят и обогатят престоя на участниците в Националното състезание.