/ БТА
Кметът на Благоевград Илко Стоянов е отменил заповед на предишното общинско ръководство за изплащане на допълнително материално стимулиране, заради допуснати законови нарушения. Това стана ясно по време на пресконференция.

Кметът на Община Благоевград с нови управленски решения

Той обясни, че временно изпълняващия длъжността кмет на Благоевград Ясен Попвасилев е разписал заповед за допълнително материално стимулиране на целия състав на Община Благоевград в размер на една допълнителна заплата.

Въпросното ДМС е било за второто тримесечие на годината. Според Илко Стоянов не е спазен законът при издаването на заповедта, което е наложило тя да бъде спряна. Първото допуснато нарушение е, че не е посочени източникът, от който са отделени въпросните финансови средства.

Новият кмет на Благоевград Илко Стоянов представи екипа си

Освен това не е била направена оценка на служителите, на базата на която би следвало да се отпускат подобни материални стимулирания. Кметът на Благоевград подчерта, че всички служители ще получат допълнителни възнаграждения, но това ще стане след изчистване на допуснатите нарушения. Илко Стоянов допълни, че се прави и проверка във връзка със заповед, в която са разписани сумите, които ще получат хората от

Общината, които са работили по време на изборите. По думите му любопитно е, че на част от общинското ръководство са писани по 20 часа извънреден труд и то в три последователни дни. Самите възнаграждения също са по-големи от тези, които са били предвидени по време на местните избори през 2019 г.

Новоизбраният кмет на Благоевград спря няколко заповеди, издадени от предишното ръководство

Директорът на финансовата дирекция в Община Благоевград Борис Механджийски каза, че става дум за между 6-8 пъти по-високи възнаграждения, сравнено с изборите преди 2 години.

Илко Стоянов бе категоричен, че на служителите трябва да се дава ДМС, но то трябва да се получава с приоритет от тези, които получават най-ниски заплати. Предстои да бъдат изготвени ясни и точни критерии при какви условия ще се дават такива допълните средства и най-важното - ще се извърши оценка на служителите, на базата на която ще се прецени кой какво ДМС трябва да получи като размер. 
Агенция "Фокус"