Община Разлог
Община Разлог / Снимка: Община Разлог
Нови промени в „Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в общинските детски градини и детски ясли на територията на община Разлог“ предстои да бъдат разгледани и приети от местния парламент в Разлог.

Част от промените засягат най- малките - малчуганите, навършили 2 години. Те вече ще могат да се записват в първа група на детската градина, ако в населеното им място, където живеят няма детска ясла. Според досегашните условия в наредбата, които бяха регламентирани в няколко подточки на ал.3  това можеше да стане при липса на свободни места в яслите, при наличие на свободни в групите, както и по преценка и със  съгласието на родителя, но само след класиране на всички тригодишни. Тези подточки с изменението се премахват и остава само ал. 3, чиито текст гласи, че при липса на яслена група в съответното населено място, както и при наличие на свободни места в детската градина може да постъпят и деца, навършили две години към началото на учебната година на постъпването.

Добавят се и нови разпоредби към общите условия за прием, както и в раздел „Записване, отписване и преместване на деца от детската градина“. Те са регламентирани в няколко нови члена и засягат  начина на обявяване на свободните места, сроковете за класиране и записване, както и начина за определяне районите за прием и преместването на деца от детска ясла в  детска градина. С новите  правила са разписани и срокове, в които след  записване на  дете в  детско заведение, то  не започне да посещава групата или  яслата, където е прието,  губи мястото си и то се обявява за свободно. Този срок е до 60 календарни дни за децата, записани в детска ясла и до 30 календарни дни за деца, записани в детска градина.   

Проектът на наредбата е публикуван на официалната страница на община Разлог за публично обсъждане и предстои да бъде подложена на гласуване от местния парламент.

Заместник-кметът по „Социалните дейности“ на община Разлог Венцислав Гърменов успокои родителите, че промените по никакъв начин няма да  окажат влияние върху приема на децата и всички, които подлежат на такъв ще бъдат обхванати