Назначиха Кирил Укев за директор на областна служба Земеделие
Назначиха Кирил Укев за директор на областна служба Земеделие / http://www.strumyani.org

Председателят на местния парламент в Струмяни Кирил Укев от днес официално поема Областната дирекция "Земеделие" в Благоевград, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Заповеди за назначаване са получили всички нови директори на 28-те земеделски служби, след като предшествениците им бяха уволнени от аграрния министър Мирослав Найденов в края на миналата седмица.

Кирил Укев, който е лидер на общинската структура на ГЕРБ в Струмяни, застава на мястото на досегашния директор на земеделската дирекция в Пиринско, ексшеф на служба "Растителна защита" и бивш депутат от ДПС - Ариф Мустакли. 

Новоназначените директори са се срещнали днес в София с тримата заместник-министри на земеделието и храните Преслав Борисов, Цветан Димитров и Георги Костов, главният секретар на ведомството Лилия Иванова и началникът на кабинета на министъра Николай Пенков.

Освен заповедите си за назначаване земеделските шефове са получили указания за стартиране дейността на ресорните структури и подготовката на устройствен правилник, вътрешни правила и длъжностни разписания.

Съгласно Постановление на Министерски съвет, влязло в сила от миналия петък, областните дирекции „Земеделие” ще бъдат самостоятелни юридически лица на бюджетна издръжка със седалище областните центрове. Те ще бъдат второстепенни разпоредители с бюджетни кредити към министъра на земеделието и храните. С промяната областните дирекции вече няма да са част от структурата на главна дирекция „Земеделие” към МЗХ, а ще се ръководят и представляват от директор, който е орган на изпълнителната власт по смисъла на Закона за администрацията, е станало ясно по време на срещата в столицата.

Трудовите и служебните правоотношения на служителите от сегашните областни дирекции „Земеделие” и общинските служби по земеделие в структурата на Главна дирекция „Земеделие” на МЗХ също ще преминат към областните дирекции „Земеделие”. Това ще стане по съответния ред, предвиден по Кодекса на труда и Закона за държавния служител.
Движимите вещи, ползвани от досегашните областни дирекции и общински служби, ще се предоставят на областните дирекции „Земеделие” по съответния ред, предвиден от Закона за държавната собственост. Същевременно ще бъдат направени съответните стъпки за подробна инвентаризация и финансова ревизия на досегашните структурни звена.
Има консолидиран план за действие по отношение на преките плащания и първа и най-неотложна задача, която трябва да изпълнят новите директори ще бъде да се запознаят с темпа на извършването на теренните проверки, свързани с преките плащания на площ. Бързото приключване на проверките е необходимо, за да няма забавяне при стартирането на плащанията и тази информация да бъде навреме предадена към структурите на Държавен фонд „Земеделие”, за да започнат те плащанията към земеделските производители навреме, уточняват от министерството.  

Новите директори ще бъдат представени на новите си работни места от областните управители.
Предишните ръководители на областните служби по земеделие бяха уволнени заради масови злоупотреби и нарушения.