Наков: Пирин пред фалит, ако акционери предявят финансови претенции
Наков: Пирин пред фалит, ако акционери предявят финансови претенции / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Няма шанс Пирин да фалира, клубът ще съществува и подобни слухове са далеч от истината. Това заяви на обещаната среща с медиите точно месец след встъпването му в длъжност изпълнителният директор Емил Наков. Наков обаче не скри, че финансовото състояние на клуба не е цветущо.

Не сме първият футболен клуб в България с финансови сътресения и ако се спазва законът не само ние, но и всички клубове трябва да обявят фалит. Дано мачът с Видима ни донесе успех, за да имаме по-добър точков актив след зимната пауза, посочи той.

Най-голямото притеснение за бъдещето на Пирин за Наков е евентуалното предявяване на финансови претенции от страна на акционери, което според него ако се случи би довело наистина до катастрофа. Не ми харесва досегашният начин на  финансиране, защото могат да излязат скрити дългове. Ще дойде някой и ще покаже документ, че е вложил например 50 000 лв. и може да си имаме големи проблеми, но да се надяваме парите в клуба да са влагани добросъвестно, каза още изпълнителният директор.

Председателят на Надзорния съвет в оставка Николай Галчев е уверил Наков, че няма да предяви финанови претенции. С джиросването на акциите в полза на сдружението „Бъдеще за Пирин” Галчев засвидетелства, че уважава отбора и емблемата „Пирин”. Не съм говорил с него досега, но ако пожелае да се върне в клуба, е добре дошъл, защото е дал много на футбола в града, обяви Наков.

За другите акционери обаче не мога да съм сигурен, явно с нотариалните покани сме засегнали нечии интереси и ударите под кръста, които вече получаваме, са знак за бъдещи неприятности пред клуба, коментира Наков.

Адмирирам създаването на новия фен клуб, ако и останалите миноритарни съсобственици, които най-вероятно стоят зад него, му джиросат акциите си, ще бъде значително по-лесно да привлечем генерален спонсор и инвеститори, смята изпълнителният директор на Пирин. Наков обеща да внесе повече светлина по този въпрос веднага след общото събрание, насрочено за 23 декември, но издаде, че се водят преговори и с трите мобилни оператора, като с един от тях предстои сключване на договор. Ще стартираме с карти за децата от ДЮШ при минимална такса, каза още Наков.

Според него най-хубавото нещо, което може да се случи на клуба е Общината да стане негов акционер. С кмета Костадин Паскалев за момента съм провел един разговор, предстоят ни и нови срещи, но засега ми е достатъчна позицията му в подкрепа на успешното развитие на клуба, добави той.

Лошото е, че се намесват политически интереси. Да, футболът е и политика, но освен да носи дивиденти, някои хора може да забравят за политическите си амбиции. Предизборната кампания започна много рано. Тук се случват странни неща – спирания на тока, проблемът с ВиК. Благодарение на къртовската работа и неистовите упражнения на Кирил Ваклинов по изпълнението на клаузи по договори с различни клубове, Пирин започна нормално подготовката и работи и до момента. Негова и на Общината е и заслугата стадионът в Благоевград да има най-модерното тревно покритие в страната. Но това съоръжение трябва да се поддържа и е недопустимо да се прилагат подобни наказателни мерки за сметка на футболистите и клуба. Гетото навсякъде ли плаща задълженията си, само „Спортни имоти” ли има задължения.

На въпрос ще получат ли футболистите дължимите суми за заплати до края на седмицата Наков се пошегува, че ще пита врачката от Черниче, която предсказва резултати от мачове. По отношение на апетитите на ръководството на Левски към нападателя на орлетата Станислав Костов, обявени от президента на сините Тодор Батков, Емил Наков заяви, че към настоящия момент за Костов няма конкретна оферта от нито един клуб.