Мъж от Якоруда отнесе 1000 лева глоба за контрабандни цигари
Мъж от Якоруда отнесе 1000 лева глоба за контрабандни цигари / Снимка: Дарик, архив

Районен съд - Разлог потвърди глоба от 1000 лева на К. Манг от Якоруда, заради държане на тютюневи изделия без задължителен акцизен бандерол.

На 21 април миналата година, около 17.30 часа полицейски служители извършили проверка в пристройка към къщата на К. Манг, намираща се на улица „ Св. Св. Кирил и Методий" в Якоруда, която пристройка мъжът ползвал за заведение. В хода на проверката Манг сам предал на полицейските служители торбичка с общо 15 кутии контрабандни цигари, след което им признал, че има и други папироси. Той отвел проверяващите на втория етаж в дома си, където имало кашон с цигари облепени с бандерол „DUTY FREE". Цигарите били иззети с протокол за доброволно предаване, като Манг обяснил, че цигарите са за негова лична употреба

От Митница Югозападна му съставили акт, въз основа на който е издадено и наказателно постановление, с което е наложено административно наказание „глоба" от 1000 лева. К. Манг обжалва постановлението, като незаконосъобразно и неправилно.

Съдът счете, че в хода на административно-наказателната процедура не са били нарушени установените законови норми относно съставянето и реквизитите на акта и наказателното постановление,поради което то е законосъобразно, а доводът за незаконосъобразност е неоснователен.

Освен това магистратите счетоха, че нарушението е доказано по безспорен начин и жалбоподателят е държал акцизни стоки, без задължителен бандерол. Така съдът реши, че жалбата е неоснователна и потвърдиха наказателното постановление.

Решението на съда, подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщението на страните пред Административен съд - Благоевград.