Магистрала "Струма"
Магистрала "Струма" / Снимка: АПИ
През 2019 г. ще стартираме дейностите по Лот 3.2 на автомагистрала „Струма” в Кресненското дефиле, а през 2023 г. ще имаме завършена автомагистрала. 20 години България чака този проект, но след три години ще бъде готова. Това увери министър Николай Нанков днес в санданското село Дамяница, където направи инспекция на изграждането на участъка от Кресна до Сандански.

Той подчерта, че така наречените еколози, които критикуват варианта на правителството за трасе през Кресненското дефиле на международния път, не са говорители на Европейската комисия.

„Апокалиптичните картини, които чертаеха, нямат нищо общо с действителността. Това са смешни съждения, груби манипулации на общественото мнение. Ползват гръмки изрази като „Път на смъртта”. Подценяват труда на проектанти и инженери, все професионалисти, застанали зад този проект”, категоричен бе министър Нанков.

"На 25 септември отново четирима министри сме в Брюксел, ще се срещнем с еврокомисарите, там обясняваме всяка наша стъпка, какви действия предприемаме, как спазваме не само европейското, но и българското законодателство. Убеден съм, че проблем няма да имаме. Няма да коментирам пискливи крясъци на еколозите”, увери министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Той призна, че има риск за довършването в срок на автомагистрала „Струма”, тъй като цялата процедурата е обжалваема. Изрази надежда да падне ветото на президента Румен Радев, а народните представители да направят крачка в тази посока - да се обжалва на една инстанция.

„Но и да останат две инстанции, имаме повече от 20 писма от истински зелени организации, които подкрепят не само варианта през Кресненското дефиле, но и целия проект. Изключение са само 2-3 организации, убеден съм, че те ще жалят процедурата. Това е единственият препъникамък, който може да отнеме време”, увери Нанков.