/ Димитър Тренчев
Традиционният кукерски празник Старчовден в град Карлово събра кукерски групи, повечето от които дългогодишни участници и лауреати на фестивалите в Симитли и Перник, съобщи за радио Дарик-Благоевград от гр. Карлово фолклористът Димитър Тренчев.

Той уточни, че в провелия се на площад „20-и юли“ кукерски празник, специфичната маскарадна обредност на своите селища са представили общо 14 групи. Тренчев ги изброи поименно – квартал „Сушица“, гр. Карлово, кукерските групи от градовете Калофер и Баня и селата Дъбене, Соколица, Васил Левски, Домлян, Горни Домлян, Войнягово, Климент, Столетово, Каравелово, Христо Даново, Търничене.

Лауреати от Симитли дефилираха на Старчовден в Карлово
Снимка: Димитър Тренчев

„Това са все селища, които са огледало на живата кукерска традиция, която е пролетната маскарадна магия на България“, отбеляза фолклорният специалист. Той не пропусна да подчертае масовата поколенческа приемственост, а като най-ярко нейно олицетворение открои ненавършилата две години Лиана Колева от кукерската група на село Столетово.

„Български деца като Лиана и следовници на стародавните ни традиции като нейните родители са стожерите и на кукерските игри, и на българския фолклор като цяло", емоционално заключи фолклористът Димитър Тренчев.