Костадин Паскалев: Абсурд е да се смята, че Ракочевица е решение на проблема с водата
Костадин Паскалев: Абсурд е да се смята, че Ракочевица е решение на проблема с водата / netinfo

Абсурдно е да се търси решение на проблемите с водоснабдяването на Благоевград с изграждането на язовир "Ракочевица". Това заяви кандидатът на БСП за кмет на Благоевград Костадин Паскалев на среща с жителите на квартал "Запад".

"Водоснабдяването в Благоевград е в критично състояние като съоръжения. Никой не носи вода в спукана кофа. Ние първо трябва да си залепим кофата и тогава да носим водата. Онова, което е направено трябва да бъде използвано. За това трябва да се вкара допълнително водоснабдяване директно в водопровода на Благоевград", каза на срещата Костадин Паскалев.

Единственият, който може да си позволи да изгради подобен мащабен проект е държавата, според Паскалев. Предстои и приемането на Закон за водните съоръжения, с който язовирите остават задължително публична държавна собственост, обяви още той.

"По никакъв начин не можем да се заблуждаваме, че община Благоевград може да инвестира над 130 000 000 лева за изграждането на язовир "Ракочевица". Ако някой има заблуда, че това е в състояние да направи общината аз съм готов да му докажа, че за това са необходими четири годишни бюджета като цяло", заяви на срещата Костадин Паскалев. 

Досега са дадени 560 000 лева за проект на язовира без да е извършено отчуждаването на имотите, без да е подменено предназначението и да са осигурени подробно устройствените планове. "Благоевград трябва да има ясни приоритети, които да бъдат обсъждани първо с експерти, а после с гражданите на Благоевград", завърши Костадин Паскалев.