Код оранжев обявиха в Благоевград заради поройния дъжд
Код оранжев обявиха в Благоевград заради поройния дъжд / снимка: Sofia Photo Agency

Заради проливния дъжд код „оранжев” е обявен в областите Благоевград, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София-град и София-област, Перник, Пазарджик, Велико Търново, Смолян. В Кърджали също е обявен код „оранжев” заради силния вятър, който е 25 м/сек.

С умерен вятър от северозапад ще нахлува студен въздух, който до вечерта ще обхване цялата страна. Най-късно ще завали в югоизточните райони. На много места в Западна и Централна България количеството на валежите ще достигне и надхвърли 30-40 л/кв.м.

На места предимно в Северна България дъждът ще преминава в сняг. Към 14.00 ч. температурите ще бъдат от около 2°до 15°-18 в Югоизточна България, където все още ще духа южен вятър, но до вечерта и там температурите чувствително ще се понижат.

Код „оранжев” означава, че има опасни явления и гражданите трябва да внимават повече. Единственият по-висок код на опасност е код „червен”. За предупреждение се използват още два кода - „зелен”, при който синоптичната обстановка е спокойна, и „жълт”.

Повече за времето в Благоевград и страната четете на Vremeto.bg