/ Община Разлог, архив
Кметът на разложкото село Баня Мария Юрганчева направи отчет пред жителите за свършената  работа през изтичащата 2018 година. На събранието присъства и кметът на Разлог инж. Красимир Герчев. 

140 години Баненска буна честват в разложкото село Баня

Юрганчева  подчерта, че годината е била най- трудната и същевременно най- удовлетворяваща. Тя акцентира върху по- големите инфраструктурни проекти. През периода е направен ремонт на кметството, благоустроено е мястото около чешмата „Благата вода“ и покрив на чучура „Мирото“, към края е и строителството на черпателния резервоар за минерална вода. Управничката допълни, че е стартирал  ремонт и на една от централните улици на Баня - ул. „Пета“ и тече подмяната на ел. инсталацията в кметството.

Село Баня посреща 3000 гости на уникален фестивал

През тази година е направен и ветрозащитен пояс по пътя за Разлог, където са засадени 150 тополи. Посадени са и 150 рози по централната алея и покрай реката. Изкърпени са много  улици, където е имало дупки. Селската управничка подчерта, че си остава проблема с дупките, които ВиК- Разлог оставя след ремонти и аварии и не предприема стъпки за изкърпването им.

Като голям проблем кметът посочи бездомните кучета и безстопанствено пуснатите коне и допълни, че ще бъде безкомпромисна към нарушителите. Поясни, че тази година са заловени десетки коне в градинката около Турската баня. Юрганчева  апелира  жителите  за по- голяма  отговорност  и нетърпимост към безотговорните стопани, за да може проблема да бъде решен.

Изграждат компенсаторен резервоар за минерална вода в село Баня

Повдигнат бе и въпросът за чистотата пред домовете на хората. Мария Юрганчева поясни, че кметството не разполага с хора, за да се почиства пред всеки дом и подчерта, че хората сами трябва да се грижат за хигиената пред къщите си.

В тази връзка кметът на община Разлог Красимир Герчев допълни, че жителите на общината могат да изхвърлят на депото край Баня до 1 тон отпадъци безвъзмездно. Предвижда се и закупуване на  по- големи контейнери, които ще бъдат поставени  на много  места в селото.

Подобряването на инфраструктурата на Баня си остава приоритет и през 2019 година. Предвидени за ремонти  на улиците „Първа“ и „Втора“.