К. Илиев предлага движението на коли в пешеходната зона да бъде ограничено
К. Илиев предлага движението на коли в пешеходната зона да бъде ограничено / Дарик - Благоевград, архив

Да се забрани достъпът с МПС на лицата живеещи на пешеходната зона в ЦГЧ, освен в случаите за обслужване и достъп до домовете им след издаването на временен пропуск, иска съветникът от ГЕРБ Кирил Илиев. Той е адресирал предложението си до кмета на Благоевград Атанас Камбитов и председателят на ОбС Радослав Тасков.

Освен това Илиев настоява временните пропуски  за живущите в ЦГЧ да се издават по преценка на кмета на Общината без заплащане на такса, срещу предоставено копие от регистрационния талон на МПС, регистрирано на съответния адрес и след описване на часа, датата и причината за осигуряване на преминаването и престоя с продължителност не повече от 1 час. Според местния парламентарист промените са крайно необходими и целят превенция на потенциален инцидент и отговарят на неотложната нужда от прекратяване на практиката някои лица ежеминутно да преминават с несъобразена скорост в пешеходна зона.

"Най-често рисковете се създават от МПС на живущите в ЦГЧ движещи се по маршрути от ул. „Арсений Костенцев” през ул. „Димитър Талев” до ул. „Райко Даскалов” през пл. „Македония” до ул. „Св. Иван Рилски” или от ул. „Св. Иван Рилски” през пл. „Македония” до ”ул. Райко Даскалов” и обратно, или от ул. „Арсений Костенцев” през пл. „Христо Ботев” до ул. „Христо Смирненски”, или от ул. „Цар Иван Шишман” по ул. „Пере Тошев” до ул. „Тодор Александоров” и обратно или ул. Тодор Александров до ул. „Братя Миладинови” и др.,  като винаги когато това се случва от десетките автомобили, микробуси и мотопеди с подобни пропуски се предизвиква неодобрение и недоволство от нашите съграждани", посочва в предложението си Кирил Илиев.