Избират най-красивите градини и тераси в Банско
Избират най-красивите градини и тераси в Банско / Снимка: Община Банско

Традиционният конкурс „Красивите градини на Банско” стартира на 1 юни. Целта на инициативата е да се промени цялостният облик на града. Идеята е да се стимулира желанието у хората за поддържане и разкрасяване на собствените им домове и имоти, а също така и облагородяване на градските пространства. Подаването на заявки за участие се прави до 30 юни. Специална комисия ще посети градините на участниците във времето от 1 юли до до 31 август. Публикуването на снимковия материал на участниците за събиране на харесвания е 1 до 15 септември. Церемонията по награждаването ще е част от събитията, посветени на 5 октомври - празник на Банско.

Участниците в конкурса ще бъдат оценявани от петчленно жури, включващо представител на ръководството на общината, служители от отдел"Озеленяване" и външни експерти.

Всеки жител може да участва с една или няколко номинации на оформени от него градини. Номинацията може да бъде заявена лично или кандидатът да бъде препоръчан от свой близък.

Жителите, желаещи да участват в конкурса, могат да подават своите заявки на e-mail : r.tsiguriina@bansko.bg, или в стая 111, отдел"Озеленяване", в сградата на Общинска администрация-Банско.

През месец септември снимките на всички участници ще бъдат публикувани във фейсбук страницата на община Банско Bansko Official. Финалните 10 обекта ще бъдат селектирани на база получените харесвания в социалната мрежа, като журито ще определи окончателните победители във всяка категория.  Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в началото на октомври на сайта на общината www.bansko.bg, както и на фейсбук страницата й.

Награди ще има за най-красиво оформен двор-градина - двор /градина на жилище/, дворно пространство на фирма, двор на заведение / механа , ресторант, кафе и т.н. /, дворно пространство на хотел или къща за гости, двор на детска градина, училище или друга образователна институция

Отличия ще се връчат и за най-цветен балкон: балкон на къща, балкон на хотел, балкон на къща за гости. Ще се отличат и най-добре оформените и поддържани тротоарни площи: прилежащо пространство пред жилище, прилежащо пространство пред хотел, прилежащо пространство пред къща за гости или семеен хотел, прилежащо пространство пред механа или заведение, прилежаща площ пред офис на фирма, прилежащо междублоково пространство.