/ Снимка: ЮЗДП
Купувайте дърва за огрев още в края на пролетта. По този начин ще се намали значително замърсяването на въздуха. Това призова директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов.

Над 13 000 коледни елхи има готовност да предостави ЮЗДП

По думите му, скоро ще бъдат въведени изисквания, с които ще се ограничи влажността на дървата за огрев до 25%. Затова се налага тяхното добиване да става още през пролетта, за да бъдат до есента на над 80% просушени. Така ще се свали с 90% замърсяването на въздуха от дървата за огрев, проблем, който става все по-актуален и касае здравето и живота на хората.

„Сухите дърва имат и по-висок коефициент на полезно действие, те са с по-високо качество от влажните дърва. Много хора не могат да се откажат от това отопление, защото все още е най-евтино. Проблемът е, че потребителите най-често идват септември, октомври, ноември, когато става и по-трудно, и по-тежко, а и се вдигат цените”, каза още Дамян Дамянов.

Промените в нормативната уредба за възлагане на дейностите обсъдиха ЮЗДП и бизнесът

Цената на дървата за огрев през лятото ще е по-ниска, тъй като разходът за добиването им е по-малък. Всеки, който една зима гори сухи дърва, ще разбере каква е разликата между това, което е стояло на естествено просушаване 6 месеца и това, което е добито преди 1-2 седмици, категоричен е директорът на ЮЗДП.

Обмисля се и завишаване на цените за добив на дървесина с 15-20%, за да се задържи работната ръка, тъй като това е най-тежката работа в гората и е добре да има повече фирми, които се занимават само и единствено с дърводобив.