Илияна Йотова
Илияна Йотова / пресцентър, Президентството на Република България
„Бурната биография на Яне Сандански ден подир ден сякаш пресъздава съдбата на българския народ и на България. Тази история трябва да разказваме на децата си, защото те ще бъдат утре непреодолимата преграда пред всеки, дръзнал да пренаписва и да краде от българската история. Българската история и българската памет не са разменна монета за ничии политически кроежи.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към жителите и гостите на Сандански, с които заедно отбеляза празника на града.

„Тежка орис има нашето поколение, живеем от криза в криза. Нашите родители ни осигуриха мир, а днес не се вижда краят на войната в Украйна. Даваме обет пред децата си да върнем мира, да градят те своето бъдеще в мирен и спокоен свят“, изтъкна Йотова.

Илияна Йотова откри българския павилион на 59-ата международна художествена изложба  

„С всяко изпитание ще се справим, когато сме заедно. Заедно като един – така пребъдва българският народ в своята дълга история“, подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова поздрави жителите на Сандански с празника им, като отбеляза дългата история на града, свързана с красиви легенди за герои. „Още през 12-и век преди Христа това място е било познато за хората, още тогава са усещали магията му“, посочи вицепрезидентът.