Гроздовата реколта в Пиринско в критично състояние, беритбата стартира по-рано
Гроздовата реколта в Пиринско в критично състояние, беритбата стартира по-рано / netinfo
В критично състояние са лозовите насаждения в Пиринско в резултат на дълго продължилата суша и липсата на условия за поливането на масивите. Това установи проверка на служители на Областна администрация – Благоевград и експерти от Изпълнителната агенция по лозата и виното. Инспекцията е извършена по разпореждане на областния управител Владимир Димитров.

Най-засегнати за лозовите масиви, разположени на юг от Кресненското дефиле, като с най-големи поражения са белите сортове грозде, които са с изсъхнали зърна и прегоряла ципа, съобщи на пресконференция областният управител.

Относително по-добра е реколтата от сорта Каберне Совиньон. Захарният процент се движи в очакваните параметри – по-добре в районите Сандански, Петрич, Кресна и Струмяни и по-незадоволително в Благоевградско. По тази причина операциите по прибирането на гроздето тази година ще стартират по-рано от обичайното, тъй като беритбената зрелост изпреварва нормалното зреене, каза Димитров.

На базата на доклада от извършената проверка по лозовите масиви на територията на Благоевградска област Изпълнителната агенция по лозата и виното определи срокове за баритба на гроздето, които ще сведе до знанието на кметствата в региона.

За районите на Сандански и Петрич кабернето ще се прибира след 2 септември, а кръстоските с широка мелнишка – след 10 септември.

В Кресна и Струмяни ще прибират всички сортове грозде без широка мелнишка след 10 септември, а определеният срок за беритба в Благoевград е след 15 септември, съобщи още Владимир Димитров.