До 30-и април самоосигуряващите лица подават декларация за дължимите  вноски
До 30-и април самоосигуряващите лица подават декларация за дължимите вноски / netinfo
До 30-и април самоосигуряващите се лица трябва да подадат декларация за дължимите осигурителни вноски, информираха от ТД НАП.

Лицата трябва да попълнят образец 6 "Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 ЗДДФЛ". До 30-и април трябва да представят и справката за определяне на окончателния размер на дължимите от тях осигурителни вноски върху действителния облагаем доход, която е част от годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица от 2007 г.

В декларация образец 6 самоосигуряващите се лица отразяват размерa на внесените от тях осигурителни вноски - както тези, дължими през годината, така и тези, дължими при определянето на окончателния размер на осигурителния доход.

Декларацията се подава пред териториалната дирекция на Националната агенция за приходите по постоянен адрес.

Самоосигуряващите се лица внасят осигурителните си вноски за държавното обществено осигуряване авансово през календарната година върху избран от тях размер на осигурителния си доход и еднократно годишно върху действителния си облагаем доход, деклариран в годишната данъчна декларация.

Годишното внасяне на всички осигурителни вноски се извършва след определяне на окончателния размер на осигурителния доход.