Делегация от Курган проучва бизнес условията в Пиринско
Делегация от Курган проучва бизнес условията в Пиринско / netinfo
Бизнес делегация от област Курган, начело с губернатора Олег Богомолов, пристига в Благоевград по покана на областния управител Владимир Димитров. Целта на визитата е представянето на Курганска област пред широк кръг бизнесмени от Пиринско и сключване на партньорски договори между двата региона.

За участие в бизнес презентациите са поканени около 100 фирми от Благоевградска област, кметовете на общините, както и управители на съседни на Благоевград области.

Очаква се реално сътрудничество между двете области в сферата на строителството, туристическите дестинации и селското стопанство, съобщи Владимир Димитров. Срещата с бизнеса е предвидена за 26 май в залата на Регионалния исторически музей.

Губернаторът на Курганска област ще поздрави благоевградчани по време на официалната церемония по откриване празника на града - 24 май, а културно-творческа група от Курган ще вземе участие в празничната програма.

На 27 май делегацията ще бъде приета от заместник-председателя на Народното събрание проф. Любен Корнезов и министрите на образованието и регионалното развитие и благоустройството - Даниел Вълчев и Асен Гагаузов.

Курганска област заема площ от 71,5 хиляди кв.м с население от около 1 милион души. Областта е със стратегическо геополитическо положение - разположена между Сибир и Урал и се явява врата на Югоизточна Русия към азиатски страни.

Промишлеността на града е представена от 80 крупни и средни предприятия, произвеждащи бойни пехотни машини, автобуси, лекарствени препарати, конструкции за мостове, селскостопански и транспортни машини, оборудване за нефтената промишленост.

Световно известен е Научният център “Възстановителна травматология и ортопедия” на името на академик Илизаров.

Градът разполага с три висши учебни заведения - Кургански държавен университет, Селскостопанска академия и Военен институт на Федералната погранична служба.