Давали пари на член на ОИК - Петрич, признава председателят Тинка Денишева
Давали пари на член на ОИК - Петрич, признава председателят Тинка Денишева / netinfo
Административният съдия в Благоевград Илонка Рашкова отказа да допусне за разпит в зала по делото за касиране на вота в Петрич, уличения в купуване на гласове Альоша Ангелов и представителя на Общинската избирателна комисия, Зорница Якова. Искането бе направено от адвокат Кирил Михов, който отстоява интересите на партиите, оспорващи изборите от 11 октомври, "Демократи за силна България", "Атака" и БЗНС.

Председателят на ОИК - Петрич, Тинка Денишева не отрече, че е предлагана парична облага на нейната подчинена в комисията Зорница Якова от влязла в местния парламент партийна структура, но тя отказала парите. Денишева обаче заяви пред съда, че купуване на гласове са извършвали хора, близки до партиите жалбоподатели по административния процес.

За следващото заседание административният магистрат Рашкова задължи ЧЕЗ - България и съответните поделения в Благоевград и Петрич да представят подробна справка, относно причините за станалата на 11 октомври след 19 часа крупна авария, довела до оставането на 10 големи села в Подгорието и Огражден на тъмно за повече от три часа. Броенето на бюлетините там е извършвано на свещи и със светлина от мобилни телефони, коментира в съдебната зала адвокат Михов.

По време на броенето на недействителните 694 бюлетини от всичките 92 секции в петричка община, стана ясно, че в секционните комисии в село Скрът са извършили грубо нарушение на избирателния закон, а именно, на гърба на бюлетините са поставяни подписи върху двата печата. Общинската избирателна комисия трябва да представи за заседанието на 12 ноември оригиналните протоколи на секции с номера 89 и 90 в село Скрът.

При ръчното броене на обявените за недействителни бюлетини, се установи, че 17 от тях неправилно са отнети от редовните в полза на ПП БЗНС и 11 с явен вот за "Демократи за силна България".