Даниел Вълчев откри ремонтираното за близо 4 млн. лв второ студентско общежитие на ЮЗУ
Даниел Вълчев откри ремонтираното за близо 4 млн. лв второ студентско общежитие на ЮЗУ / netinfo

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев и ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски” проф. Иван Мирчев прерязаха лентата на обновеното Второ студентско общежитие на висшето училище. Стойността на извършения ремонт, продължил половин година, е близо 4 млн. лева, осигурени от просветното министерство.

Общежитието разполага със 154 стаи, всяка една от които е с по три легла.
Подменени са водопроводната мрежа, отоплителната инсталация, дограмата, стените и подовете.

Даниел Вълчев откри ремонтираното за близо 4 млн лв второ студентско общежитие на ЮЗУ
netinfo

Студентите ще плащат в обновената сграда 45 лева за легло на месец, или с 5 лв. повече от досегашния наем.

"В България има 126 студентски общежития с около 50 000 легла като повечето от тях не са ремонтирани основно откакто са построени. Правителството прие инвестиционна програма  за 2008/9009 г. за усилено инвестиране в реновиране на 17 общежития в страната", подчерта просветният министър.

"За последните 20 години нашите студентски общежития не бяха ремонтирани. Благодарение на сегашното правителство, в лицето на просветния министър Даниел Вълчев, бяха намерени необходимите средства за тяхното реновиране. Второ студентско общежитие сега има един приличен европейски вид", изтъкна ректорът на висшето учебно заведение - проф. Иван Мирчев.

Даниел Вълчев откри ремонтираното за близо 4 млн лв второ студентско общежитие на ЮЗУ
netinfo

По-късно Даниел Вълчев и ректорът проф. Иван Мирчев направиха първа копка на спортна зала, която е част от цялостния спортния комплекс на университета.

Спортният комплекс, който се изгражда със средства, отпуснати по линия на МОН, е с разгърната площ от 4200 кв.м и нарежда ЮЗУ „Неофит Рилски” по спортна база доста напред сред висшите училища в страната, където се подготвят кадри по педагогика на обучението по физическо възпитание и кинезитерапия.

Спортната зала на блок „В” представлява комбинирано игрище за волейбол, баскетбол и хандбал. Третата зала, която се проектира, е предназначена за тежка атлетика, гимнастика  и възстановителни СПА процедури.

Даниел Вълчев откри ремонтираното за близо 4 млн лв второ студентско общежитие на ЮЗУ
netinfo