Цветя пред барелефа на Вапцаров за 104 г. от рождението му

Цветя пред барелефа на Вапцаров за 104 г. от рождението му
Цветя пред барелефа на Вапцаров за 104 г. от рождението му

С тържествена церемония в Благоевград днес бе почетена 104-та годишнина от рождението на българския поет Никола Вапцаров.

Зам.-кметът на община Благоевград Валери Смиленов, представители на общинската администрация и общински съветници положиха венци и цветя пред барелефа на големия творец. Пред таланта и драматичната съдба на Вапцаров се преклониха  и  представители на държавни и образователни институции, политици, общественици.

Рецитирани бяха незабравими стихове на великия поет.

Никола Вапцаров е роден на 7 декември 1909 г. в Банско, тогава все още в Османската империя. Израснал в средата на родолюбиви банскалии, с риск за живота си, родителите му участват в българското национално-освободително движение в Пиринско и активно работят за българщината. Самият Вапцаров, както в годините на обучението си във Варна, така и след това проявява българското си национално съзнание и горещ  патриотизъм.

Единствената стихосбирка на Вапцаров „Моторни песни” излиза през 1940 г. След разстрела му неговото творчество е превеждано на редица езици. За изключителната си поезия Вапцаров е удостоен със световната награда за мир На 3 декември 1953 г. по време на Втория конгрес на мира почетният знак и грамотата са предадени на майката на поета Елена Вапцарова.