Благоевградчани готвят дело за дискриминация от Синята зона
Благоевградчани готвят дело за дискриминация от Синята зона / netinfo

Собственици на автомобили в Благоевград, чиито жилища са в "Синята зона", депозират след празниците жалби пред Комисията за защита от дискриминация срещу решението на местния парламент за ограничаване на правото им да паркират безплатно повече от един автомобил.

Съгласно обнародваната неотдавна Наредба за обществения ред, действаща на територията на Благоевград, право на безплатно паркиране пред домовете си, които попадат в "Синята зона", имат домакинствата само с един автомобил, като с предимство, при изчерпване на предвидения лимит са тези, които са подали заявления в Общинската администрация преди новогласуваните изменения.

След сезирането на антидискриминационната комисия, над 20-ма благоевградчани, които имат повече от един автомобил, ще заведат колективен иск за ограничени права. В рамките на граждански процес, ощетените от Общинската наредба, ще предявят финансови обезщетения, научи Дарик.

Преди месеци юристите Теодор и Георги Тошеви започнаха административен процес за отмяна на наредбата, в частта й за платено паркиране в "Синята зона". Делото стигна до Върховния административен съд, но бе върнато за ново разглеждане от друг съдебен състав в Благоевград.

Тричленният състав, в лицето на магистратите Иван Шекерлийски, Мария Тодорова и Мария Попова, все още не е постановил решение по казуса, въпреки че делото приключи по същество преди повече от месец.