Банско е град на финансовата устойчивост
Банско е град на финансовата устойчивост / Снимка: Дарик
Банско е град на финансовата устойчивост. Това  отличие заслужи зимният курорт от традиционното проучване на Дарик радио. Днес заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев връчи престижната награда на заместник-кмета Асен Кирицов.

„Министерството на финансите поддържа цялостна система от критерии и анализи, в резултат на което имаме възможност да подредим в правилния ред общините, които подобряват своята финансова стабилност и устойчивост. Банско заслужава да получи този приз, защото наистина е финансово устойчив град“, заяви финансовият заместник-министър на днешната церемония.
 

Банско е град с финансова устойчивост
Снимка: Дарик


По думите му, за първото тримесечие на тази година Община Банско е реализирала 3, 7 милиона лева собствени приходи, като тази тенденция ще продължи до края на годината.

Събраните до момента приходи представляват 33% от годишната задача, която общинското ръководство си е поставило. Прогнозата е, че събираемостта ще надхвърли 100% в края на годината.
 

Банско е град с финансова стабилност
Снимка: Дарик


През 2015, 2016 година и в първото тримесечие на тази година общината няма  задължения, просрочия към доставчици и други организации. „Това са само част от показателите, които доказват, че Банско е финансово устойчив град. Това е оценка, както за ръководството, така и за администрацията. Нека хората и гостите да се радват на общината, на планината, нека бизнесът продължава да инвестира в Банско и в другите български градове“, призова зам.-министър Кирил Ананиев.
 

Община Банско с приз за финансова стабилност
Снимка: Дарик


Проучването на Дарик радио показа, че Стара Загора е най-добрият град за живеене в България, според журито на медиата. Градът получи най-много точки в специалните критерии, които най-общо описват очакванията на съвременния човек за града, в който работи и живее. Част от тях са екологично състояние, ниво на инвестиции, нови работни места, възможност за отглеждане на деца, медицински апаратури, образователни институции и други.

Градът, който печели наградата на слушателския вот е Бургас, който води с над 50%. Миналогодишният носител на отличието „Най-добър град за живеене” – София взе две награди – тази за Бизнес град на годината и Дигитален град.

Останалите награди в отделните категории са: Зелен град – Добрич, Арт град – Пловдив, Град на знанието – Варна, Град пазител на традицията – Несебър,
Евро град и малък евро град - Плевен и Приморско, Град на финансовата устойчивост – Банско, Град на инвестициите – Димитровград.